ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Правосъдният министър ще иска дисциплинарно производство срещу Владимира Янева, ако ВСС не го направи

| обновено на 13.02.15 в 12:51
Владимира Янева
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов обмисля предложение за дисциплинарно производство срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, за която стана ясно, че е подписвала специалните разузнавателни средства по аферата "Червеи".

Министърът ще предложи това, ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не вземе сам подобно решение.

Очаква се съдебните кадровици да получат разсекретения вариант на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства по разработката "Червеи".

Иванов, който е чел доклада на Бюрото, за разлика от съдебните кадровици, които вчера не проявиха интерес, определи констатациите в него като притеснителни в частта за сроковете, в които са били разрешавани СРС-та от Владимира Янева.

Правосъдният министър изрази готовност Министерският съвет да осигури средства за изграждане на много коментираната електронна система, която да регистрира всички СРС-та и до която да имат достъп съдиите. Според него тази система не е скъпа, но е много важна, включително и за да прекрати практиката конкретни съдилища безкритично да подписват искания за СРС-та.

Според него така ще се сложи край на случаи, в които полицаи търсят конкретни съдии, за да са сигурни, че СРС-то ще бъде одобрено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!