ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС негодува срещу политическото говорене по темата "Червеи"

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет излезе с остра декларация срещу изявления на премиера и на парламентарната група на ГЕРБ. Недоволството е предизвикано от изказванията на Бойко Борисов по разработката "Червеи" и от декларацията на депутатите от ГЕРБ по повод осъдителната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. В документа се посочва, че коментарите за неприключили наказателни производства са явна форма на натиск и посегателство - не само над независимостта на прокурорите и съдиите, но и по отношение на правовия ред в България. 

Съдебните кадровици определят като недопустими препоръките на Бойко Борисов по делото "Червеи" и изявленията на съпартийците на Цветан Цветанов, внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил четиригодишната му ефективна присъда. Според Висшия съдебен съвет "подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и води до уронване авторитета на съдебната власт, а насаждането на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати води до конфронтация между властите". 

Миналата седмица от Съюза на съдиите излязоха с остра декларация, както по повод казаното от премиера, че аферата "Червеи" трябва да има обвинения, а наказанията на виновните трябва да са 400 години затвор, щом Цветан Цветанов е бил осъден на четири, а така също и заради парламентарната декларация на ГЕРБ, в която процесът срещу бившия вътрешен министър беше сравнен с Народния съд. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!