ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Новият управител на НЗОК трябва да бъде избран до следващата сряда

Снимка: БГНЕС

Следващата сряда трябва вече да има избран нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предложенията на мнозинството в здравната комисия са за д-р Глинка Комитов, който е бивш началник на Столичната здравна каса, и за д-р Иван Маджаров, предишен управител на Районната здравна каса в Пловдив. Това съобщи председателят на Комисията по здравеопазване генерал Стоян Тонев.

Във времето между приключилия мандат на д-р Румяна Тодорова от 12-и февруари и избора на нов шеф на Касата, най-късно до 28-и февруари, няма документи, които да изискват подписа на д-р Тодорова, уточни генерал Стоян Тонев. По думите му обаче, може да има обжалвания от лечебни заведения заради забавени плащания. Фактурите и разпределението на парите обаче са утвърдени от д-р Тодорова до 15-и февруари. Забавяния в плащанията може да има в срок до три дни, поясни генерал Тонев.

Здравната комисия прие правила за избор на управител на Касата, сред които новостите са, че се разширява условието за квалификация на управителя. Той може да е с медицинско или с финансово образование. Също така се дава възможност на новия директор да има правомощия да следи за качеството на изпълнение на медицинските дейности, за които Фондът плаща.

Утре Народното събрание ще гласува новите правила.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!