ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдът оправда Александър Томов и останалите подсъдими за източването на ЦСКА и "Кремиковци"

| обновено на 17.02.15 в 18:16
Александър Томов
Снимка: БГНЕС
Близо 7 години, след като беше обвинен в източването на ЦСКА и "Кремиковци", Александър Томов беше изцяло оправдан от Софийския градски съд. За невинни бяха признати и останалите трима подсъдими - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.


Прокуратурата обяви, че ще протестира оправдателните присъди

Първо, да кажа, че все пак в България има правосъдие и това е надеждата за бъдещето на страната. Второ, да кажа, че това е голяма победа за мен, за моето семейство, за партия "Българска социалдемокрация", защото срещу нас през целите тези 7 години стои една много тежка политико-мафиотска група, каза Томов в края само на първия етап от дългата съдебна сага.

Досега тя мина през една 9-годишна осъдителна присъда,  отменена в последствие от САС и днешното "четворно" невинен  на съдия Светла Букова - за Томов и Гарибов, по обвинението, че са изтеглили кредит от 3.5 млн. евро, за да обезпечат оперативната дейност на ЦСКА, но нямало данни да са ги използвали за клуба, което пък - според прокуратурата, довело отнемането на лиценза на ЦСКА.  И на Томов, Иванов и Божков - за щета от 29 милиона лева, понесена от комбината "Кремиковци".

Съдебният акт, макар и неокончателен, даде основание на Томов да се обяви за частичен победител. Частичен, защото:

В системата кой остава? Начинът, по който беше направено това обвинение с единствената цел, да се скрият истинските виновници за предумишленото източване на Кремиковци, да се намери някой, който да носи, поне за няколко години, бремето, за да се отклони вниманието от тези, които замислиха този фалит, които изгониха двама милиардери и тези хора са тук, те са живи. Ето например казвам, старта на цялата тази история започна с едно писмо на бившия министър Петър Димитров до бившия главен прокурор. С това писмо, което е изцяло лъжовно, се иска до 6 години затвор на Примот Митал, на мене и на още други. Това е Сергей Станишев, който изпрати ДАНС незаконно в ЦСКА, с който беше натисната косвено прокуратурата да вземе мерки.

Към имената, съпричастни към  "грубо скалъпеното" си обвинение, Томов добави и бившият прокурор Роман Василев и настоящия Божидар Джамбазов. За  всичко това отново силният човек в ЦСКА e уведомил и  главния прокурор Сотир Цацаров, когото нарече надежда за утрешния ден.


За първата си осъдителна присъда Томов даде и европейско обяснение -  да имало какво да се докладва като позитив в един от поредните евродоклади. Той беше категоричен, че по делото "ЦСКА -Кремиковци" няма престъпление, но има измислени факти и скрити от поркуратурата документи.  Александър Томов откри и пропуски в Закона и се възмути, че е бил разследван от текст в НК от времето на комунизма.


Като се позова на поредицата от съдебни решения в своя полза, основният акционер в ЦСКА видя в днешното невинен....и шанс за политически реванш:

За това решение ние ще съобщим сега на всички партии в ПЕС. Станишев, лично, използва обвинението срещу мен с директни обвинения в социалистическия интернационал. Това се случи на конгреса в Атина преди време. Естествено, сега аз не мога да реагирам, но на мен ми трябваше все пак някаква стабилност, някакво решение. Той тогава каза: „Ето, един престъпник ръководи партия“ и естествено целта беше да бъда отнесен. Така че, ако вие смятате, че причината е само икономическа и само „Кремиковци“, разбира се, че не е. Тук има директни политически мотиви и тези политически мотиви са свързани с много голям натиск.

В понеделник прокуратурата поиска минималната санкция по това обвинение да бъде 10 години лишаване от свобода и конфискация на имуществото.  Томов и Гарибов бяха обвинени, че са изтеглили кредит от 3.5 млн. евро, за да обезпечат оперативната дейност на ЦСКА, но нямало данни да са ги използвали за клуба, което - според прокуратурата, довело отнемането на лиценза на ЦСКА.  Томов, Иванов и Божков бяха обвинени за щета от 29 милиона лева, понесена от комбината "Кремиковци".  По това обвинение Томов вече беше осъден на 9 години затвор от друг състав на Софийския градски съд, но следващата съдебна инстанция отмени присъдата с мотиви, че е построена на коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, а това рефлектира върху цялостния извод за виновност и невиновност по случая. Съдията, който осъди Томов – Мариян Марков, писа мотивите си 2 години и беше наказан от ВСС с понижение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!