ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС отстрани от длъжност председателя на СГС Владимира Янева

| обновено на 19.02.15 в 17:20
Владимира Янева
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Прекратени са правомощията ѝ и в качеството ѝ на съдия. Това стана, след като Янева не се яви на заседанието на ВСС, на което трябваше да изложи своята позиция по искането на главния прокурор за временното ѝ отстраняване от длъжност. Сотир Цацаров отправи това искане във връзка с разследването по аферата "Червеи". 

Янева изпрати писмено становище с обяснение защо е разрешавала СРС-та по делото "Червеи", а тези СРС-та, както стана ясно по-рано от думите на главния прокурор, са били за периода септември 2013-а и юни 2014-а година. Те са били по искане на директора на служба "Сигурност" в МВР, който пък е разследван за съставяне на документ с невярно съдържание. Писменото становище е било разгледано от съдебните кадровици.

Делото засега се води срещу известни извършители,  но срещу Янева все още няма обвинения. Според главният прокурор е въпрос на време да бъдат повдигнати обвинения, както на нея, така и за бившия директор на служба "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който сега е служител в ДАНС. За Костадинов няма да се иска отстраняване от длъжност, защото позицията му няма да пречи на разследването. 

Вчера е бил разпитан и Атанас Атанасов, който пръв оповести, че има такава разработка във връзка с твърденията му, че са били подслушвани протестиращи. Според Цацаров няма данни за такива подслушвания няма.

Главният прокурор съобщи, че са били установени данни и  за друга незаконна операция по искане на дирекция "Сигурност" в МВР - "Таласъми". Тя включвала подслушване на полицай. Искането е било подновявано и разрешавано от съдия, чието име Цацаров не разкри.


Междувременно предложение за дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и заместничката ѝ Богдана Желявска внесоха правосъдният министър Христо Иванов и председателят на ВКС Лозан Панов. Тези предложения за наказания са във връзка със скандала за случайното разпределение в СГС. Панов, който напусна по-рано заседанието на Съвета, заяви, че според него, морално е цялото ръководство на СГС да подаде оставка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!