ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Без актуализация на бюджета Министерството на отбраната ще трябва да съкрати 4600 военни

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната ще е принудено да освободи 4600 военни и цивилни, ако бюджетът за отбрана не бъде актуализиран. Бюджетът за тази година е 978 милиона лева. Очаква се той да остане такъв и до 2017-а година, заяви военният министър Николай Ненчев:

Ако бюджетът на отбраната не бъде актуализиран и се запази намалението на разходите за персонал, ще се наложи в Министерството на отбраната да бъдат освободени допълнително около 4600 военнослужещи и цивилни, нещо, за което дори и не бих искал да си помислям. Намалението със 77 милиона не би могло да бъде компенсирано само от структурите, които са извън българската армия. Това означава, че неминуемо ще се наложи съкращение на числеността на българската армия. С този бюджет през 2015-а година можем да мислим само за запазване на структурите на въоръжените сили.

Министърът на отбраната не смята, че е обезпокоителна статистиката за български граждани, които са получили повиквателни заповеди за запас. Данни, публикувани днес, сочат, че става въпрос за 7306 души. Около 19 100 души са получили заповеди за запас през миналата година.

Нека да го кажа за пореден път ясно нямаме и не бива да имаме никакво основание за безпокойство. Вършим си работата, правим всичко, което е необходимо. Това е част от нашите задължения и нищо необичайно няма на този етап. Не съм издавал никакви извънредни заповеди за набиране на запасни или на резервисти допълнително. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!