ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

"Фонд за лечение на деца" е осигурил лечение за 1200 малки пациенти

Снимка: Галина Ганова


Три пъти повече деца са лекувани у нас, отколкото в чужбина, чрез центъра "Фонд за лечение на деца" през 2014-а година, сочат последните данни на институцията. Така 1200 деца с тежки заболявания са получили лечение на обща стойност 11 милиона лева, съобщи Надежда Цекулова от Обществения съвет на Фонда. За лечение в чужбина през 2014-а година са финансирани 365 деца, а за лечение у нас 919, като за лечението в чужбина е платено повече - около 7 милиона лева, а за лечение у нас  - 4 милиона 276. 

Защо децата са извън системата, посочва Надежда Цекулова:

Противно на нагласите, които се създадоха през последните години, това не са децата, които се нуждаят от лечение в чужбина. Децата, които се нуждаят от лечение в чужбина, когато ръководството на Център "Фонд за лечение на деца" работи адекватно, стигат до адекватно и навременно лечение. В България обаче има изключително голяма група деца, които се нуждаят от много интензивна рехабилитация, от работа с психолог, с логопед. Тези деца кандидатстват както пред център Фонд за лечение на деца, така и пред Българската Коледа, така и пред редица частни инициативи.

Изводите са, че около 500 деца годишно у нас се нуждаят от допълнителни средства при рехабилитация, проблеми в развитието, неврологични болести, но те са едва 10 на сто от всички деца с такива диагнози в страната:

Идеята на участието ни в тази дискусия за национална програма за детско здраве е да обърнем внимание на хората, които пишат тази програма, че има такава група деца, както и че те трябва да попаднат във фокуса на внимание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!