ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Пациентите с опорно-двигателни нарушения няма да имат достъп до рехабилитация повече от един път в годината

Напълно готово е новото отделение по физикална терапия и рехабилитация към МБАЛ "Св. Петка"
Снимка: Радио ВИДИН

Хиляди пациенти с опорно-двигателни нарушения и болести на периферната нервна система няма да имат достъп до рехабилитация повече от един път в годината, алармираха от Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина.

Министерско постановление лимитира достъпа на пациентите, съобщи д-р Таня Ангелова, директор на специализираната болница за рехабилитация в столицата:

В този проект, в частта, касаеща рехабилитация, се изисква пациентите през тази година да не могат да ползват двете клинични пътеки през цялата година. Ако си приет по 241 пътека и имаш някакви радикулярни оплаквания, ако нещо ти се случи на опорно-двигателният апарат - чупиш крак, ти нямаш право на рехабилитация.

От рехабилитациаята са изключени и диабетноболните с проблеми в стъпалата. Това е още една дискриминация на пациентите, особено след като у нас рехабилитациата е само 7 дни. Д-р Живко Неделчев от Кюстендилската болница обясни:

Посоката би трябвало да бъде разширяване, дофинансиране и оставяне на по предно място, защото превенцията стои преди всичко.

Достъпът до балнеолечение, климатология, рехабилитация ще спести хиляди левове на здравеопазването, посочи д-р Илза Попова от велинградската болница:

По данни на европейската асоциация "Физикална и рехабилитационна медицина" нашата специалност дава 35 пъти по-евтино ефект от лечение, отколкото от всички останали специалности.

От Асоциацията по рехабилитация настояват за отпадане на лимита за лечение, преди другата седмица проектът да се гледа от правителството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!