ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

РЗИ ще проверяват дали в държавните болници има структури, които дублират дейността им

Регионалните здравни инспекции ще проверят дали в държавните болници има структури, които дублират дейността им. Повод за това е случаят с Военномедицинската академия и действалата там частна дерматологична клиника, която е натоварила ВМА с дългове. За този договор не е имало информация в парламенатарната здравна комисия, заяви пред "Хоризонт" нейният бивш председател Нигяр Джафер. Според нея такава информация би трябвало да има в Инспектората към здравно министерство.

Доктор Нигяр Джафер, бивш председател на Здравната комисия, коментира още, че генерал Стоян Тонев е атакуван, точно когато влиза в политиката:

Най-вероятно има кръгове, които имат интерес от това. Трябва обаче наистина да подчертаем, че презумпцията "невинен до доказване на противното" трябва да важи, докато не се произнесат и компетентните органи.

Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването, заяви, че и сега информацията, в кое лечебно заведение каква частна структура развива дейност я има в здравното министерство:

Знае се в кое лечебно заведение какви частни структури има и самото наличие на частна структура в държавна болница автоматично не значи, че е нещо лошо. Как вече се изпълняват договорите и какви са резултатите, е друг въпрос.

Според доктор Емил Райнов, заместник-председател на парламентарната здравна комисия, важно е да се разбере и как Министерството на здравеопазването ще реши проблема със задълженията на държавните болници:

И където принципал вече е министърът на здравеопазването, пак се закани на общините, че, видите ли, 88 общински болници са направили близо 50 милиона задължения. Той някак си забрави да спомене, че е принципал на болници, от които само една от тях има приблизително същите пари задължения, подчерта доктор Райнов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!