ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Парламентът одобри Стратегията за развитието на висшето образование

Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха Стратегията за развитието на висшето образование до 2020-а година. В документа е заложено увеличаване на финансирането и стимулиране на научноизследователската дейност в университетите.

Всички депутати подкрепиха документа. Стратегията предвижда да бъде спряно финансирането на специалностите в университетите, които показват ниски резултати. 60 процента от парите, които ВУЗ-овете ще получават, трябва да са за качествено образование, а не както е досега, на брой студенти. За да получат финансирането, учебните заведения ще трябва да покажат и колко от завършилите студенти са се реализирали и с каква заплата. Стратегията разделя университетите на изследователски и университети, в които се преподава наука.

Предвижда се от догодина преподавател да участва в академичния състав на само едно висше учебно заведение при акредитацията му. Държавата ще следи строго критериите при получаване на бакалавърска и магистърска степен във всички ВУЗ-ове. Стратегията предвижда още на студентите да се дават социални стипендии, стипендии за върхови постижения и стипендии за успех. Сред целите на стратегията е и изграждането на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда с цел повишаване на качеството на висшето образование и на съвместимостта му с европейските системи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!