ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Владимир Йорданов оглави временно СГС, ВСС образува дисциплинарни производства срещу Янева и Желявска

Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на Владимира Янева като председател на Софийския градския съд (СГС). В подкрепа на молбата й гласуваха 15 от съдебните кадровици, един се въздържа.

Гражданският съдия от Върховния касационен съд Владимир Йорданов ще изпълнява длъжността председател на СГС. Той беше подкрепен от 15 съдебни кадровици, двама се въздържаха. Предложението е на председателя на ВКС Лозан Панов. Според него, тъй като СГС напоследък генерира много проблеми, не е удачно начело, макар и временно, да остане човек от старото ръководство. Панов припомни, че е поискал оставката на целия ръководен екип на Янева, но към момента оставка е подала само тя:

Доколкото имах разговор с двама от заместник-председателите на съда, не очаквам още оставки, но това е личен избор на всеки един от колегите. Ако подадат оставки, би било едно добро решение за самия изпълняващ длъжността. Ако съдът през дълъг срок от време е работил не толкова добре, колкото всички ние очакваме, всичките заместник-председатели носят отговорност за това. Може би в различна степен, разбира се. Призовавам ги още веднъж да подадат своите оставки. Бих ги приел.

Лозан Панов смята, че човек отвън ще съумее по-добре да се справи с проблемите в СГС, да тушира напрежението, да се опита да подобри много проблемния начин, по който там се разпределят делата, да провери какви съдии са командировани и защо. Йорданов е избран за поста, защото няма да участва в процедурата за титулярен председател и е с потенциал, според Панов, да свали напрежението в ключовия съд:

Един съд не трябва да бъде сепариран на 2-3-4-5 групи


Панов изрази надежда, че бързо, след като е отворена вече процедурата и е назначен изпълняващ длъжността председател на СГС, ще бъде оповестен и конкурсът, в който да бъде избран и титулярен наследник на Владимира Янева.

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и заместничката ѝ Богдана Желявска.  Те са по предложения  на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на  министъра на правосъдието Христо Иванов заради открити нарушения при случайното разпределение на делата в Софийския градски съд.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!