ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Община Кюстендил поема защитата на 20 лечебни растения

Урумово лале

Защита на около 20 лечебни растения и билки поема Общината в Кюстендил. Те влизат в специален раздел на общинската програма за опазване на околната среда.

В списъка са видове, характерни за Кюстендилския край, като червен божур, иглика, кукуряк, мащерка, която расте на над 2000 метра височина, липа, бъз, шипка, мащерка, лайка, жълт кантарион, риган, които намират приложения в бита - за домашно лечение или за подправки, също така и в медицината.

Предстои Общината да одобри правила, изисквания и ограничения по устойчивото използване на тези растения. Изготвя се карта в какъв район и на каква територията растат, как трябва да става тяхното събиране и изкупуване. В програмата е посочен и периодът им на събиране.

Брането на липов цвят в Кюстендил например е забранено, има идея да се забрани и брането на боровинки в Осоговоския балкан.

Природозащитници сигнализират за унищожаване на Уникалното урумово лале или на алпийската роза, които растат в Конявската планина и често са обект на изкореняване от туристи, които си ги засаждат по дворовете и край кооперациите. Някои късат и събират усилено цвят от бъз, от който правят домашна безалкохолна напитка.

Общинската защита над тези видове ще спомогне за опазването им и за разумното им и контролирано използване, казаха еколози и администратори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!