ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Няма съдебно решение пет години след инцидента с асансьор в "Майчин дом"

Снимка: БГНЕС

Пет години след пропадането на асансьор с бременни жени в столичния "Майчин дом" все още няма влязло в сила съдебно решение. Това обявиха потърпевшите от инцидента. Към заведените от тях искове за обезщетение се присъединяват и нови пострадали.

Детелина Димитрова, Йорданка Василева, Наталия Тилиш, както и семейство Дебур решават да потърсят справедливост за нанесените физически и психически травми от преживения кошмар.

Йорданка Василева, която има проблем след инцидента, който усложнява и раждането й споделя:

Исках да си представям, че не се случило това цялото нещо. Искам да кажа на детето си един ден - това не беше справедливо.

Адвокат Венета Владимирова, която представлява част от майките, обясни, че битката в залата е била жестока и жените с новите искове не ги чака по-лека съдба:

На нас ни трябваше много време, за да изясним технически въпроса и когато сега написахме исковите молби на момичетата. Те бяха смаяни от тестето документи, които установяват неизправността на "Майчин дом". Като се започне от това, че те не са имали нито един лист техническа документация за асансьорите си, всичките си асансьори. А сега отново има жалби и от "Майчин дом", и от асансьорната фирма срещу решението на Лидия.

Делата срещу "Майчин дом" стават девет.

Емануела Фролошка, една от първите, завели съдебни дела, припомня, че от 2012-а година има дела срещу директора на болницата, отговарящия за оборудването на "Майчин дом" и ръководителите на Агенцията за технически надзор, както и на асансьорната фирма, обслужваща "Майчин дом". Делото обаче не може да приключи, защото не може да бъде прочетена техническата експертиза, тъй като винаги някой липсва на заседанието, оплака се Фролошка.

Майките искат иницииране на кръгла маса в парламента за състоянието на асансьорите и намиране на решение за безопасността на съоръженията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!