ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Здравната комисия обсъди дали над 50 линейки са закупени достатъчно прозрачно

| обновено на 04.03.15 в 20:57

Здравният министър Петър Москов отрече да има нередности при закупуването на над 50 линейки с разлики в цените от няколко хиляди лева. 

Министерството на здравеопазването миналата година е получило бюджетно финансиране за 28 линейки за центровете за спешна помощ и за 28 стандартни автомобила за регионалните здравни инспекции. Така те са си закупили по една линейка на цена от 79 хиляди лева до 85 хиляди лева.

По думите на д-р Емил Райнов, Министерството на здравеопазването е можело да закупи чрез централизирана открита процедура за възлагане на обществената поръчка.

Вместо това, министерството избира да раздели обществената поръчка на 56 поръчки. Считате ли, че по този начин са спазени основните принципи на ЗОП за публичност и прозрачност, с което би се защитил интересът на държавата в лицето на МЗ, каза Емил Райнов по време на извънредно заседание на здравната комисия. 

Според здравния министър по-прозрачна процедура е можело да има, но е щяло да се забави усвояването на средствата.

Това е начин, по който служебното правителство и после продължено, разбира се, от администрацията, която аз оглавявам, да успее максимално бързо да усвои парите, обясни министърът.

Москов съобщи още, че ако има болници, с които Регионалните здравноосигурително каси сключват договор за дейност през 2015 година, без тези болници да са получили разрешително от здравното министерство, ще бъдат дадени на прокуратурата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!