ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС не допусна следователят Петьо Петров да напусне съдебната система

Снимка: БГНЕС

Един глас не стигна при гласуването във Висшия съдебен съвет, за да бъде приета молбата на бившия директор на столичното следствие Петьо Петров да напусне съдебната система. Искането му предизвика разгорещени дебати.

По време на дискусията на няколко пъти главният прокурор повиши тон на членове на Съвета, които заседаваха, затова редно ли е да освободят Петров като следовател, след като той се проверява от Етичната комисия на ВСС заради действията си като свидетел по делото "Цонев–Попов–Сантиров". Тази проверка теоретично може да завърши с образуване на дисциплинарно производство, а в такава хипотеза магистратът не се освобождава, а временно се отстранява от позицията си до приключване на дисциплинарката. В случай на наказание или уволнение той не може да вземе паричното обезщетение, което му се полага, ако бъде освободен, ако няма такова производство. 

Сотир Цацаров попита на няколко пъти членове на Съвета, защо чак сега са се сетили за репутацията и проверките срещу Петров и пак на няколко пъти уточни, че не защитава Петьо Петров и че най-много иска той да не остава в съдебната система, но не разбирал късните въпроси, които му поставят членовете на Съвета.

В крайна сметка резултатът е такъв – от 18 гласували, 12 бяха "за" Петров да напусне системата, четирима – "против", а двама се въздържаха, така че той засега остава следовател.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!