ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдия Татяна Кънчева ще гледа делото срещу Цветан Цветанов

Съдия Бисер Троянов си направи отвод

| обновено на 09.03.15 в 15:53
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за престъпления срещу правосъдието ще се гледа от третата, последна инстанция, на 17-и април. В присъствието на медиите днес за първи път беше определен съдебният състав по делото.

Със системата за случайно разпределение на делата на ВКС, за разлика от останалите съдилища в страната, се слави с изключителната си сигурност, за съдия-докладчик беше изтеглена Татяна Кънчева, която е ръководител на Второ наказателно отделение. На 17-и април тя ще е в график, направен още в края на миналата година, със съдиите Жанина Начева и Бисер Троянов. Съдия Кънчева коментира, че няма причини да си прави отвод по делото, тъй като не познава Цветан Цветанов и смята, че може безпристрастно да се произнесе по казуса му. Бисер Троянов, който беше в ЦИК от квотата на ГЕРБ, обаче си направи отвод. 

Татяна Кънчева избра датата, а оттам и двамата членове на състава – но вече в качеството си на шеф на Второ наказателно отделение: Първата възможна дата, в която аз като докладчик мога да си насроча делото, е 17-и април. В този ден съставът от компютъра още преди половин година е посочил, че ще заседавам със съдиите Начева и Троянов.   

Вероятно в сряда и отново със случайно разпределение, ще бъде избран съдия на мястото на Бисер Троянов. Според наша информация той си е направил отвод с мотива, че през 2013-а година е бил член на ЦИК от гражданската квота на ГЕРБ.

Що се отнася до съдия Татяна Кънчева: Нека първо да си погледна делото. Как мога предварително да ви кажа? За момента не смятам, че е основание да си правя отвод. Не познавам господин Цветанов, така че не се считам предубедена.
   
Предстои по същия начин да бъде избран съдебният състав, който – пак на последна инстанция, ще гледа делото, по което Цветан Цветанов беше оправдан. Това става по настояването на медиите и при пълната подкрепа на новия председател на ВКС Лозан Панов: Доверието в съдебната система се изгражда с прозрачност и с ясни процедури, които са видими за всички, които се интересуват от тях. Ако искаме да градим авторитет, той може да бъде съзиждан именно по този начин. От тук нататък това, което мога да ви помоля, е да дадем възможност на съдебния състав да свърши своята работа, която в никакъв случай няма да бъде лека.

Репортажа на Силвия Великова, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!