ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Тютюнопроизводителите не искат субсидията за 1 тон да пада под 3 лева в следващите 2 години

Снимка: БГНЕС
Сдружението на производителите на ориенталски тютюн настоява държавната субсидия за произведен тон тютюн да не пада под 3 лева в следващите 2 години. Така производителите смятат, че отчасти ще бъдат компенсирани заради намаляването на преходната помощ за преориентиране на производството.

Едва 10% от производителите на тютюн са преорентирали производството си в последните години, посочи Армен Мименов – председател на сдружението, което представлява  дребните производители: Перспективите за дребния производител са никакви. Ние през годините сме опитвали много култури, няма алтернатива, която да може да преориентира тютюнопроизводителя, дребния.

От Министерството на земеделието обаче отчитат ръст на смесеното производство, предимно на тютюн, комбиниран с развитие на животновъдството: Преди 3 години беше пусната една субсидия за животни в тютюнопроизводителните райони. Първата година тя беше усвоена 50%, втората и третата година усвояването на средствата беше почти 100% – 80 хиляди крави повече, 250 хиляди овце повече. Те са точно в този сегмент.

Политиката на министерството в сектора е по силна роля на пазарния механизъм за регулиране на производството, а производителите виждат своя шанс единствено в качеството на продукцията: Това е целта. След 2020-а година да има хубаво качество, да има пазар и да се набляга на изкупната цена.

Дебатът беше част от Международна конференция за бъдещето на тютюнопроизводството у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!