ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съветът на директорите на МВФ одобри 4-годишна програма за Украйна на стойност 17,5 милиарда долара

Новата антикризисна програма за Украйна, одобрена вчера от Съвета на директорите на Международния валутен фонд, е съпроводена с изключителен риск, произтичащ най-вече от конфликта в източната част на страната. Това заяви първият заместник-директор на Фонда Дейвид Липтън в съобщение за печата.

Съветът на директорите на МВФ одобри 4-годишна програма за кредитна помощ за Украйна на стойност 17,5 милиарда долара. Пет милиарда долара от тази сума властите в Киев могат да получат незабавно, а още толкова – до края на годината.

Освен това решението на ръководството на МВФ ще позволи на украинските власти в следващите седмици да привлекат от 3 до 4 милиарда долара от други източници. В прессъобщението на Фонда се прави нерадостна оценка на сегашното състояние и близките перспективи пред украинската икономика. Посочва се, че инфлацията ще достигне 27% през годината, а спадът на БВП ще е 5,5 на сто. Очаква се понижаването на обменния курс на валутата и тегленето на кредити да доведат държавния дълг до 94% от БВП, а външния дълг – до 158%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!