ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Ангел Найденов: Информационните масиви на МО и МВР са застрашени от нерегламентиран достъп

| обновено на 13.03.15 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Информационните масиви на Министерството на отбраната и МВР са застрашени от нерегламентиран достъп, предупредиха от БСП и обвиниха министъра на отбраната, че министерството е било дадено на концесия.

Военният министър Николай Ненчев не дойде в пленарната зала и не можа да отговори на тези обвинения. Това, което от БСП определят като нередности в дружествата на Министерството на отбраната – "Снабдяване и търговия“ и Холдинг "Терем", се случва от януари.

Сменените са и много хора в дружествата, каза бившият военен министър Ангел Найденов. По думите му това се случва, защото хората са били назначени по време на предишното управление. Досега в Холдинг "Терем" са освободени 15 души, сред които вътрешният одитор, юристи и експерти. Назначен е изцяло нов състав на борда на директорите, съобщи Найденов и допълни:

Холдингът бележи лоши икономически резултати. Има провал на договори. Над 20 млн. за ремонт на кораби, отново в рамките на флотския арсенал. Ще се повишава социалното напрежение в предприятията на Холдинг "Терем". Аз не изключвам това, което се случва в предприятието, да е свързано по-нататък с очаквания за приватизация на апетитни части от самото предприятие. Чувам подобни намерения, свързани с приватизацията на предприятието "Летец" в София.

В другото дружество "Снабдяване и търговия" са уволнени 20 души, сред които управителят, заместниците му, юристите, началниците на отделите, материално отговорните лица. Последните са напуснали без  извършена инвентаризация, заяви Найденов:

Материално отговорните лица са освободени без каквато и да е инвентаризация на складовете, без приемно-предавателни протоколи. Хората са освободени и са си тръгнали включително и с ключовете и с личните печати. Става дума за чувствителна продукция – въоръжение, боеприпаси, стоки с военна употреба. И никой в момента не знае какви са наличностите и какво се случва с онова, което се съхранява в тези складове.

Ангел Найденов съобщи, че новият директор на военното дружество "Снабдяване и търговия" Росица Русева е осигурила на частна охранителна фирма достъп до сървърите на дружеството:

Госпожата управител е разпоредила и разрешила достъп до сървърите и още по-опасното, до личните кодове за достъп до програмата, която е основният работен инструмент на дружество "Снабдяване и търговия". Един умел IT специалист би могъл чрез този достъп да влезе, разбира се, в информационните масиви на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. Всичко това няма как да не ни безпокои.

И Росица Русева, и новоназначеният директор на Холдинг "Терем" Стоил Яков са без необходимия по закон допуск до класифицирана информация, каза Найденов. Новите директори са започнали ключови уволнения, което води до спад на производството, провал на договори, повишаване на социалното напрежение:

Министерството се превръща в своеобразно феодално владение. Не изключвам това, което се случва в предприятието, да е свързано с очаквания за приватизация на апетитни части. Всичко това няма как да не ни безпокои и да не ни накара да се обърнем към министъра на отбраната да озапти хората, които мислят, че то е само декор. Министър-председателят да озапти апетита на партньорите си в управлението, свързани със системата на отбраната и на въоръжените сили.

От БСП разкритикуваха и предложенията на ГЕРБ за промени в законите в сектор "Сигурност". Те поискаха премиерът да спази обещанието си и да потърси консенсус с политическите сили.

Репортажа на Добромир Видев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!