ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

АПИ планира 5 милиона лева за щетите по пътищата след бедствията

Снимка: Радио Шумен

Около 5 милиона лева от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" са предвидени за отстраняването на нанесените от природните бедствия щети по пътищата. Парите обаче са значително по-малко от необходимото за ремонтите, които се налагат от началото на годината. Въпреки това, от агенцията уверяват, че ще посрещнат най-неотложните щети.

Реалната оценка на щетите по пътната инфраструктура ще бъде ясна едва след стопяването на снега. Отсега обаче специалистите очакват поражения най-вече по съпътстващата инфраструктура - мантинелите и отводнителните съоръжения, посочи инж. Георги Златев от АПИ:
10-12 милиона са необходими за възстановяването на тази инфраструктура. Надяваме се, да няма сериозни поражения по пътната инфраструктура сега при снеготопенето, но ако такива бъдат установени ще потърсим възможности и механизми за допълнително финансиране и осигуряване на проходимост на тези пътища.
Друго съществено перо на разходите ще поемат активираните от дъждовете и снеговете свлачища:
В зависимост от финансовата рамка, която има агенция "Пътна инфраструктура" или пък предоставените целеви средства за борба с тези неприятни геодинамични процеси и явления, ние ще имаме възможност да реализираме поетапно всеки един от разработените проекти.
Тъй като средствата на агенцията са разчетени до край, средства ще се търсят и от Междуведомствената комисия. Но спешните участъци ще бъдат ремонтирани веднага.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!