ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

САЩ предупреди чужденците в Саудитска Арабия, работещи в петролния сектор, да бъдат бдителни

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западните граждани, които работят в петролния сектор в Саудитска Арабия, трябва да са бдителни, защото могат да станат мишена на атентати и на отвличания от терористични групи,  предадоха световните агенции. Предупреждението беше отправено отпосолството на САЩ в Рияд.

Посолството разполага с информации, според които хора, свързани с терористична организация, могат да вземат на прицел граждани на западни държави, работещи за петролния сектор, сред които може би американци, работещи в източната провинция на страната, се казва в предупреждението, качено в сайта на американското посолство в Рияд. В него не се посочва нито име на групировка, нито подробности относно евентуалните атаки.

Саудитска Арабия участва в коалицията, ръководена от Вашингтон, която нанася от миналата година въздушни удари по позиции на ИД в Ирак и Сирия. Четири атаки бяха насочени срещу западняци в Саудитска Арабия от октомври насам. Последната датираше от февруари, когато двама американци, служители на фирма, сключила договор със саудитската Национална гвардия, бяха обстрелвани в източната част на страната. 

През декември датските власти арестуваха трима привърженици на ИД, заподозрени, че са стреляли срещу датчанин в Рияд. Дания също е част от многонационалната коалиция. Източната провинция, в която според предупреждението на
американското посолство, може да бъдат извършени атентатите, е населявана от два милиона шиити - малцинство в страната, което казва, че е маргинализирано. Там се намира съществена част от петролните резерви на монархията.  Няколко западни граждани бяха убити в Саудитска Арабия  във вълна от атентати, извършени от Ал Каида между 2003 г. и  2006 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!