ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цветлин Йовчев: От информационната система на МВР не е източвана информация по случая "Червеи"

Най-вероятно прокуратурата е била подведена по случая, коментира Йовчев

| обновено на 18.03.15 в 16:36
Цветлин Йовчев пристигна в Столичното следствие с адвоката си
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев отрече от информационната система на МВР да е била източвана информация в рамките на оперативното дело "Червеи". Той прекара два часа и половина в Столичното следствие във връзка с досъдебното производство, по което от петък обвиняем е бившият шеф на Дирекция "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Прокуратурата му повдигна обвинение в съставяне на документи с невярно съдържание, за които се смята, че са дали основание да стартира разработката.

Йовчев обясни, че целта на разработката "Червеи" е била да се заложат капани, които да покажат дали някой от администраторите на Централизирания полицейски регистър не извършва злоупотреби

Много лесно можеш да се установи това, че въобще не може да става дума за източване на системата и на информация, ако беше назначена външна експертиза. В тази система всичко се регистрира и не може да бъде заличено. Така че, ако някой е правил такива опити, то е останало следа. Когато продължавате да говорите за изтичане на информация, един единствен факт има ли в тази посока?

Аз ще ви кажа, че в момента, ако някой се опитва да върви в тази посока, това е все едно мен да ме разследват, че без разрешение съм се засилил, скочил съм на Луната и след това съм се върнал обратно. Това е невъзможно да стане. Тази система няма и връзка с нито една от другите системи. Това всеки човек, който разбира, експерт, за много кратко време ще го докаже. Най-простото е в момента, ако някой твърди подобно нещо, да му кажете – всичките ресурси на МВР в момента, източете системата, занесете я в прокуратурата, инсталирайте я и я пуснете. Тогава ще стане ясно, че това е балон.

Цветлин Йовчев коментира, че за да има образувано досъдебно производство по случая "Червеи", най-вероятно прокуратурата е била подведена. 

Йовчев се усъмни, че документите, заради които е повдигнато обвинение на Тодор Костадинов, са били скалъпени, каквито предположения направи главният прокурор. Преди време Сотир Цацаров намекна, че мотивиращите сигнали са били изфабрикувани, за да може легално да се иска СРС-та за информационната система на МВР. Единият документ бил анонимен, а другият бил подписан от шеф на областна дирекция, но се оказало, че подписът бил фалшив. 

Досъдебното производство заради "Червеи" се води и срещу бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя обаче все още няма обвинение, въпреки че беше отстранена от длъжност до приключване на разследването.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!