ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Димитър Георгиев е предложен за председател на ДАНС

Димитър Георгиев
Снимка: БГНЕС

Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ за назначаване на Димитър Георгиев за председател на Държавната агенция "Национална сигурност", съобщиха от правителствената информационна служба.  Георгиев е бил заместник-министър на вътршните работи от първия мандат на ГЕРБ. За последно той е бил съветник на Меглена Кунева, в чийто ресор попадаха службите преди избирането на колегата ѝ Румяна Бъчварова начело на МВР.  Повечето политически сили в НС останаха доволни от кандидатурата.

Бившият министър на вътрешините работи Цветан Цветанов обясни, че на Георгиев ще се разчита за законовите промени в борбата с тероризма. Поредното назначение не е преяждане с власт на Реформаторския блок, категоричен беше депутатът:

Казах, че е работил и в моя екип като вицепремиер и министър на вътрешните работи, когато бях. Димитър Георгиев в последните 3-4 месеца стана съветник на госпожа Кунева по темата "Шенген". Предполагам, че от личните си впечатления тя вече е изградила съответното мнение. Не смятам, че тук трябва да вмъкваме "преяждане“. Той ще съумее да създаде този профил на Държавната агенция за национална сигурност, който да бъде в контраразузнавателна дейност, да предприеме адекватни мерки, промяна на законодателството, но в борбата срещу тероризма. В рамките на 4-годишния си мандат  като главен секретар Димитър Георгиев и колеги допринесоха съществено българската правоохранителна система стана част от общите усилия на ЕВРОПОЛ в борбата срещу фалшивите пари, фалшивите кредитни карти, наркотрафика.

Валери Симеонов отново изрази задоволството на Патриотите за изпълненото им искане за смяна на шефа на ДАНС:

Не го знам кой е този. По-важно е да видим какво може да свърши. Това, на което държим, е да се изпълнява нашата програма.

Найден Зеленогорски от РБ се надява президентът да подкрепи кандидатурата:

Имахме аргументи относно неефективното функциониране на ДАНС и по отношение на източването на КТБ. Силно се надяваме, че оттук насетне ще има такъв екип, който ще работи активно и по тази линия, защото това е нещо изключително важно за националната сигурност.

Критика не на кандидатурата, а на преяждането с власт, направи Лютви Местан:

На фона на властовите позиции, които заеха колегите от Реформаторския блок, ние звучим като пионерчета, да не кажа чавдарчета. Седем министри с 23-ма едва депутати!

Красимир Янков от БСП каза:

Георгиев ще трябва да изпълнява личната воля на премиера Борисов: Новата политическа среда, начинът, по който се управлява и държавата, ще се отрази и на сектор "Сигурност".

Димитър Георгиев е завършил ВВТУ "Тодор Каблешков", а по-късно и ЮЗУ "Неофит Рилски", от където има магистърска степен по икономика. От октомври 1995 година до ноември 2005-а работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР. След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар.  От ноември 2006-а до януари 2011 година ръководи Дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество", след което от 2013 г. заема поста заместник-министър на вътрешните работи.  В периода октомври 2013 – април 2014 година е консултант по въпросите на сигурността на един от водещите мобилни оператори в България. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!