ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

След протеста: Забраната за износ на дървесина може да бъде отменена по-рано

Представители на дърводобивни фирми протестираха пред Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Вероятно забраната за износ на дървесина ще бъде отменена по-рано от обявения тримесечен срок. Това обявиха депутати, които се срещнаха с протестиращите пред парламента дърводобивни фирми.

Ако Министерството на земеделието внесе своевременно подготвените поправки в Закона за горите, депутатите са готови да заседават извънредно, за да ги приемат и да свалят забраната за износ, каза председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов. Той и колегата му Цвета Караянчева признаха пред протестиращите, че забраната за износ е непазарна мярка, която пречи на бизнеса. Караянчева каза също, че не разполага с данни фирма - износител на дървесина да е уличавана досега в незаконна сеч.

Според представители на фирмите службите за сигурност много добре знаят от кого се прави незаконната сеч у нас, но извършителите имат политически и икономически чадър. Протестиращите твърдят, че мярката е лобистка, в полза на български преработвателни фирми, тъй като само за последните дни след мораториума цената на дървесината е паднала с 8 лева на кубик.

Собственици на фирми твърдят, че от една седмица са спрели дейност и са освободили работниците си. До месец масово фирмите износители ще фалират, казват протестиращите бизнесмени, а техните работници непрекъснато подхващат възгласа "Искаме работа".

Представители на фирмите получиха покана за заседанието на земеделската комисия в парламента следобед.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!