ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС не образува второ дисциплинарно производство срещу Владимира Янева

Владимира Янева
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет отказа да образува второ дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Предложението беше внесено преди две седмици от правосъдния министър Христо Иванов заради действията на Янева по оперативното дело "Червеи".

Предложението на Иванов, в което се изнасят факти от доклада на бюрото за контрол на СРС-та, проследяващи в какви мотиви и в какви срокове Владимира Янева е разписвала исканията да се контролира централизираната информационна система на МВР, беше обект на остър спор между правосъдния министър и съдебните кадровици. Те го обвиниха, че нарушил закона за съдебната власт като е мотивирал публично искането си Янева да бъде уволнена и даже обмислиха да се оплачат от действията му на премиера. До последното не се стигна, но напрежението остана. 
До днешното решение се е стигнало, защото членовете на Съвета днес не са били единодушни дали могат да вземат решение, без да са се запознали по същество със секретните материали по делото, както и по това, дали имат право да преценяват правилността на дадените от Владимира Янева разрешения за използване на СРС-та, тъй като тя се ползва от функционален имунитет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!