ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Д. Танева: Мораториумът над износа на дървесина няма да реши проблемите с изсичането на горите

Снимка: БГНЕС

Мораториумът над износа на дървесина от българските гори няма да реши проблемите с изсичането им. Това заяви в Сливен министърът на земеделието и горите  Десислава Танева. Тя посочи, че ефектът ще дойде от мерките на правителството за контрола  върху горите, които трябва да бъдат въведени до есента.
Мораториумът влезе в сила от 10-и март и е със срок три месеца.

Мораториумът е само част от решението. По-важно е въвеждането на първите, приети от Правителството девет мерки, каза министър Десислава Танева:

Най-важното е мерките, които сме предприели и въвеждаме по електронизацията, контрола, намаляваме два пъти интензитета на ползването на горските територии. Това са мерките, които да есента поетапно трябва да се въведат, тъй като са много горските стопанства. Те биха довели до наистина коренна разлика в ползването на горите, а също биха намалели и злоупотребите.

Над 207 хиляди декара са протоколираните пропаднали площи от дъждовете в края на 2014 година, чиито стопани ще бъдат компенсирани от държавата. Размерът на пострадалите от последните наводнения площи ще установят областните земеделски дирекции и за производителите ще има обезщетение по същата процедура. За повече обезщетения трябва да се научим да се презастраховаме, посочи Танева:

И е редно и самите застрахователи да получат доверието да имат клиенти. Това е взаимен процес, но рисковете от природни бедствия става все по-голям и приучаването към застраховането би довело до допълнителни обезщетения на земеделските производители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!