ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Днес е Световният ден за борба с туберкулоза. Безплатни прегледи се извършват в цялата страна

| обновено на 24.03.15 в 08:58

Кампания "Седмица на отворени врати" за безплатни прегледи за туберкулоза се открива в цялата страна. Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулоза. Мотото е "Открий, лекувай, излекувай всеки".

От днес до края на седмицата в 24 болници в страната ще преглеждат безплатно за болестта. Инициативата е организирана от здравното министерство и Програмата "Подобряване на контрола на туберкулозата в България".

Около 25 заболели от туберкулоза на 100 000 души, сочи статистиката за разпространението на заболяването в България. Тенденцията е броят на заболелите устойчиво да намалява през последните години, като за 2013-а година болните са били с 15 процента по-малко от предходната 2012-а година. Страната ни обаче все още е на едно от първите места по разпространение на болестта. Диагностиката, лечението и профилактиката у нас са безплатни за всички, независимо от здравноосигурителния им статус. Всяка година около 30 000 души от уязвими групи преминават скрининг по програма, финансирана от глобалния фонд за СПИН, туберкулоза и малария.

Безплатни профилактични прегледи ще извършва екипът на Белодробната болница в Габрово до края на седмицата. Прегледите за жителите на областта ще се провеждат в диспансерния кабинет в Консултативната поликлиника. Часовете за прием за днес, четвъртък и петък, са от 13.30 часа до 15.00 часа, а в сряда – от 9.00 часа до 11.00 часа.

Специалистите напомнят, че практически всеки от нас се среща с туберкулозни бактерии, но една малка част заболяват. Повечето от хората остават само носители и никога не развиват заболяването, което засяга главно дихателните органи. Статистиката сочи, че в Габровска област делът на носителите и заболелите от активна туберкулоза е сравнително голям спрямо стойностите за страната. Новооткритите случаи за миналата година са 57.

36 нови случая на туберкулоза са открити в област Сливен през 2014-а година. По повод днешния Световен ден, изпълнителният директор на областната болница д-р Васислав Петров изрази притеснение от отказите на родители да ваксинират децата си.

Община Нова Загора държи първенството в Сливенска област по ръст на заболяванията от туберкулоза. Най-засегнати са хората от 45 до 49 години, следвани от 35-39-годишните. Главният епидемиолог на Регионалната здравна инспекция д-р Петя Михайлова припомни, че най-добрата мярка за предпазване от туберкулоза е имунизацията. 98 на сто от новородените са имунизирани. При голяма част от необхванатите родителите отказват имунизация. При учениците на 7, 11 и 17 години се наблюдава снижаване на обхвата с проба "манту" заради неритмични доставки на БЦЖ ваксина през 2014-а година. Поради затруднения в снабдяването на личните лекари имунизациите при тях са снижени с 3/4 на сто. Директорът на областната болница апелира към родителите да обърнат сериозно внимание на имунизацията. Отказът от имунизации, според него, може да се превърне в нарастващ проблем. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!