ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Бременните с високо кръвно и пушачките са най-застравени от преждевременно раждане

Най-застрашени от преждевременно раждане са жените с високо кръвно налягане и пушачките, както и инвитро забременелите, твърдят експрети.

Бременните трябва да следят да не се покачи кръвното им налягане. При 130 на 90 има опасност от преждевременно раждане. Причина за това са хормони на растежа при бременност. Те водят до недразвита плацента и недохранване на бебето, посочи доктор Виолета Стратиева от първа АГ болница "Света София":

Причината е плацентата и бебето. Плазмо-асоциираният протеин е растежен хормон, произвеждан от плацентата, от бебето. Той, когато е в ниски количества, би могъл  да ни покаже, че тази жена ще има малко бебе и съответно ще е под риск да развие високо кръвно налягане.

Лекарите настояват за ехографски прегледи в третия, петия и осмия месец от растежа на плода:

Могат да живеят здравословно. Да внимават с какво се хранят – пет пъти на ден, редовно, по малко. Това добре помага на процеса на развитие на плацентата. Бременните да се движат, доколко им позволява състоянието. Ако е възможно за тях, да имат поне двата важни прегледа.

Следенето на кръвното налягане е част от кампанията на фондация "Здрави майки, здрави бебета", които пък ще раздават тестове за белтък в урината на жени от училища за бременни, за да няма страх от преждевременно раждане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!