ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Правосъдният министър отново поиска дисциплинарно наказание за Владимира Янева

Владимира Янева

За втори път правосъдният министър Христо Иванов поиска дисциплинарно наказание за доскорошната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, заради разписваните от нея специални разузнавателни средства по аферата "Червеи". "Предложението е допълнено с нови факти и обстоятелства" каза Иванов, чието искане за уволнението на Янева беше отхвърлено миналата седмица.

Своята настойчивост правосъдният министър обясни с усещането, че в Софийския градски съд съдебният контрол по отношение на специалните разузнавателни средства e бил "празна формалност":
 Ние трябва да си отговорим на въпроса не просто дали е имало конкретни индивидуални нередности и някаква немарливост, а има ли система в тази лудост, както се пита Полоний в „Хамлет“. Има ли система в този хаос и тази система организирана корупция ли е или какво е? Моята задача е не просто да се занимаем с някакви отделни парченца нередности, а да погледнем дали интегритетът на съда е бил нарушен по някакъв системен начин. Моята задача е да се опитаме да стигнем до тези отговори. В крайна сметка, разбира се, отговорът трябва да бъде даден от прокуратурата, но чакаме доклада на ВСС. Надявам се, че той ще бъде завършен в най-скоро време и преведен във вид, който те считат за годен за обсъждане и в рамките на това обсъждане съм сигурен, че ще се поставят достатъчно сериозни системни проблеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!