ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В парламента приеха програма за работа по въпросите на ЕС

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха програмата на НС за работа по въпросите на ЕС. Сред приоритетите са Стратегия "Европа 2020", Европейската програма за миграцията и за сигурност и присъединяване на България към Шенгенското пространство. Програмата беше приета с резерви, изразени от страна на "Атака" и БСП.

30 са точките в програмата, но с приемането от БСП обясниха, че управляващите нямали намерение да поставят важни въпроси като трансатлантическото сътрудничество и разширяването на ЕС. От БСП припомниха, че подписването на трансатлантическото сътрудничество е сред приоритетите на латвийското председателство и че България има повод да обсъжда разширяването на ЕС, тъй като граничи с три държави, които са кандидати за членство. 

Депутатите не приеха и предложението на "Атака" от програмата да отпадне въпросът, свързан с прегледа на процеса за вземане на решения относно ГМО. Зад отказа от "Атака" заподозряха възможност темата да бъде преразгледана, тъй като в България има мораториум за ГМО. 

В програмата не залегна и предложението на Реформаторския блок да присъства и темата за подкрепа и насърчаване на развитието на образованието и науката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!