ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Над 4 хиляди са случаите на агресия между ученици за последните 6 месеца

Снимка: БГНЕС

Над 80 процента от училищата в България са подавали сигнали за насилие, обяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. По данни на Синдиката на българските учители, 45 на сто от преподавателите са били обект на психически тормоз от страна на ученици и родители. Какви мерки предприема Министерството на образованието?

Само през последните шест месеца регистрираните случаи на агресия между ученици са над четири хиляди, в близо 1700 става дума за физическа агресия, 1600 за вербална, в около 500 – за психически тормоз. От страна на родители и деца над учители случаите на агресия са 310, а от учители над ученици – 92. Ваня Кастрева обясни какви мерки ще бъдат взети.

Активно присъствие на представители на МВР в училище, като хора на реда и пример на модел на отношение към насилие, не като изпълнение на служебните им задължения, а като институция, която запознава децата с последиците от нарушването на закона, запознаване на учениците със самите норми на закона, с техните права и задължения, защото децата трябва да припознаят в служителите на реда хора, към които те могат да се обърнат с доверие. Най-важното нещо е превенцията и преобръщането на обществените нагласи. В крайна сметка отговорността е на възрастните за това какво се случва с малките. Така че за мен наказанието е последната стъпка. Първата стъпка е превенцията на агресията и създаването на добри обществени модели.

Министерството на образованието е създало фейсбук страница, която ще отразява работата на ведомството в предстоящите форуми и събития.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!