ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ГЕРБ бърза с промени в НПК и ГКП заради КТБ

Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

До края на деня да бъдат внесени промените в Гражданско-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния, които ще върнат на прокуратурата правото да завежда отделно дело срещу сделки, които са в ущърб на държавния или обществен интерес. Тази заявка даде председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов: В изключителни случаи главният прокурор или определен от него заместник може да спре финансова операция или сделка с имущество. Прокурорът може да започне предвидените в този кодекс производства в интерес на държавата. Нищо извънредно не е добро по принцип, но и случаят КТБ също не е регулярен, не е обикновен.

В момента се търси подкрепа сред парламентарните сили. Кирилов каза, че предложенията на ГЕРБ ще имат действия занапред: Тоест, прокуратурата евентуално би могла, ако се приемат тези норми, да упражнява тези правомощия в бъдеще.

На този етап главният прокурор Сотир Цацаров вижда разнобой между премиера и правосъдния министър по темата, но каза: Но ако все пак такъв законопроект се появи тук, това е изключително силно правомощие на прокуратурата, но то трябва да бъде дефинирано, така че да е позволено само за защита на националния интерес, да подлежи на съдебен контрол, за да може да избегнем всякакъв риск едва ли не да превърнем прокуратурата в потенциален участник, с което едва ли не се намесва в сделките между частно-правни субекти, защото това би било една безкрайна опасност за бизнеса.

Промените бяха поискани от премиера заради развитието по случая КТБ и купуването на редица стратегически фирми на Цветан Василев от чуждия инвеститор LIC33.

Репортажа на Добромир Видев, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!