ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Опасно свлачище в кюстендилското село Друмохар

Снимка: БГНЕС

Свлачище напука опасно къща, застрашава още 5-6 имота и вече няколко пъти прекъсва водопровода към кюстендилското село Друмохар. По думите на кмета Красимир Георгиев, скатът е пропаднал на фронт от повече от 100 метра.

Проблемът е от 1978 година. Тогава свлачището за първи път съборило новоизградената къща на Георгиев, който тогава бил военен. Наложило се семейството му да живее една година в училището, докато си построи нов дом. Сега се е активизирало отново и от седмица вдигнало на крак селото и аварийните служби. Сигнализирана е Областната администрация и Областния управител в Кюстендил, както и Общината в Невестино за решаване на ситуацията. От селото се надяват да им бъдат осигурени средства по Фонд "Бедствия и аварии" за укпрепване на терена.

В напуканата къща в Друмохар живее само един мъж. Осигурена му е стая в друг дом, където да се настани. Багажът му ще бъде изнесен до ден-два. Търси му се друг подслон, но къщата не става за обитаване, казаха от Общината в Невестино.

В същото време влачище създава сериозни роблеми и в граничното село Пелатиково. Наводнен е единственият път към селото, засегнати са две къщи, а скалната маса напредва и подкопава бивш Дом за стари хора в подножието, това каза тази сутрин заместник-кметът на общината Йордан Глогов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!