ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Депутатите отхвърлиха внесен от Патриотичния фронт законопроект за данъчни облекчения за отглеждане на дете

Снимка: БГНЕС

Взаимни обвинения между коалиционните партньори предизвика внесен от патриотите законопроект за данъчни облекчения за отглеждане на дете. Промените бяха отхвърлени при обсъждането им на първо четене в пленарната зала.

Патриотичният фронт настояваше да има данъчно облекчение от 2400 лева при едно дете, 4800 лева за две деца и 6000 лева за три. Мотивите - стимул на работещите и плащащите данъци, и плащащите данъци да не се чувстват дискриминирани.

Юлиян Ангелов: Нямат деца в България семействата на образовани и работещи родители. Ако българското Народно събрание иска да реши демографския проблем, трябва да бъдат стимулирани именно тези хора, които са отговорни, работещи и образовани.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ каза:

Преди да получават стимули, за да раждат деца, те трябва да имат добро образование.

Стоянова обясни, че евентуалното прилагане на мярката ще струва 261 милиона лева, което пък ще доведе от своя страна до увеличаване на дефицита над критичните 3 процента.

От ГЕРБ също припомниха, че в момента има облекчение за отглеждане на дете, затова Менда Стоянова призова Патриотичния фронт да се държи отговорно:

Стимулирането на отговорното родителство - заедно се подписахме под тази точка от програмата, благодарение на която сега имаме мнозинство. Това не е политика за един ден. 

Предложението на патриотите беше отхвърлено с мнозинство от депутатите на ГЕРБ, ДПС, реформаторите и АБВ се въздържаха, което натежа над гласувалите "за" предложението от Патриотичния франт, БСП, БДЦ и "Атака".

В началото на пленарния ден депутатите отхвърлиха предложението на БСП да бъде обсъден тълкувателен закон, с който се настоява хората с минимална работна заплата да си върнат удържания през миналата година данък върху доходите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!