ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Предстоят обединяване на регионални структури и съкращения в Агенцията по вписванията

| обновено на 02.04.15 в 13:08
Снимка: БГНЕС

От Министерството на правосъдието отрекоха, че Агенцията по вписванията ще става Дирекция, но обявиха, че ще има обединяване на регионални структури и съкращения.  Няма да бъдат освобождавани служители, които работят с гражданите, бяха категорични от Министерството. Коментарите по темета са на правосъдния министър Христо Иванов и заместника му Петко Петков.

Иванов и Петков се разминаха в оценката какво предстои в Агенцията. Според правосъдният министър, редуцирането на 12 регионални структури до 6 не е преструктуриране, докато според Петков е именно това. Двамата обаче бяха единни, че съкращенията, които в Агенцията по вписванията ще са 5 процента, ще засегнат началници, секретарки и шофьори и няма да бъдат усетени от гражданите. Правосъдният министър видя тенденциозност в това, че работни намерения, дискутирани между неговия екип и финансовото министерство, са се появили в публичното пространство и свърза тези публикации с неотдавнашните смени по върховете на Агенцията по вписванията.

Различни идеи не значи различни лобита. Нека да уточним тази работа. Когато се търси решение, очаквате ли да няма различни идеи? Напълно нормално е да има различни идеи. Обсъждали сме много варианти, но изобщо не става дума за някакви лобита в рамките на политическото ръководство на Министерството. Аз не знам дали забелязахте доклада, който излезна от инспектората на МС относно Агенцията. Там имаше доста тревожни констатации. Хората, които са обект на тези констатации, ги ползват за пощенска кутия в момента. С доста голяма степен на информираност знам, че това е изтичане на документи и се организира от тях, но проверките ще продължават и ще има нови промени в това отношение.

Правосъдният министър и заместникът му анонсираха и драстични съкращения в дирекцията "Охрана" и "Изпълнение на наказанията". Там трябва да бъдат редуцирани около 700 бройки. Според Христо Иванов, част от тях са незаети, но според заместника му, става дума за живи хора. Петко Петков обаче беше категоричен.

Нито един надзирател обаче няма да бъде съкратен, нито един психолог, нито един от социалните работници, които работят с лишените от свобода. Това ще бъдат предимно администрация и началници. По отношение на администрацията в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", далеч надхвърляме нормалните бройки за средностатистическото в Европа - т.е на един лишен от свобода, има много повече началници и администрация - не само началници, а и администрация, в сравнение с нормалното за Европа.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!