ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВАС потвърди решението за отнемането на лиценза на КТБ

| обновено на 02.04.15 в 18:51
Снимка: БГНЕС

ВАС сложи край на административния спор за отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка, като обяви за недопустими жалбите на основните акционери на банката срещу решението на БНБ. До седмица в Софийския градски съд трябва да бъде възобновено делото за обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Решението на 5-членния състав на ВАС не казва, че лицензът на КТБ е бил отнет правомерно, обясни председателят на съда Георги Колев, който за първи път в кариерата си гледа административен спор:

Произнасяне по същество, по законосъобразността на решенията на БНБ, не сме правили. В момента има произнасяне по допустимостта на жалбата.

Той и останалите 4-ма съдии в 48 страници са обяснили, че няма да гледат казуса по същество:

Въпросът е дали е налице  процесуалната легитимация на акционерите "Бромак“ да атакуват съответно акта на Централната банка, с който е отнет лиценза на КТБ. Ние считаме, че това не е така. Те не са легитимира да атакува този акт, поради което остава без разглеждане, както  на тричленния състав, така и на петчленния състав, който постановява това решение.

На въпроса кой би могъл да атакува такова решение, Колев заяви:

Това би могло да бъде направено от представители на съответното юридическо лице, тоест банката, това не е така.

Дали само квесторите могат да оспорват решението за отнемането на лиценза, председателят на ВАС каза:

Не мога да твърдя легитимация на  конкретен субект. Така или иначе ние сме се ангажирали единствено с твърдението по отношение на конкретната жалба.

На заплахата на жалбоподателите "Бромак" на Цветан Василев, представителите на Оманския фонд, на бившия изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и на представителя на по-малките акционери Вера Архундова, че ще сезират съда в Люксембург, Колев отговори, че това е тяхно право. Той беше категоричен, че те могат да търсят правата си и в България, но не и във ВАС:

Ако има производство по несъстоятелност, те биха могли да  предявят своите претенции там. Как ще продължи този процес, не е моя компетентност.

Георги Колев, Росен Василев, Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева отхвърлят искането на адвоката на Цветан Василев Менко Менков за отвод на състава заради съмненията му, че те не могат да вземат  безпристрастно решение.

Това съмнение се появи след изявления на премиера Бойко Борисов, че ВАС бави неоснователно решението по дело за милиони, заради което председателят му лично влезе в делото за лиценза:

Изявленията на премиера са нещо, което той е длъжен да даде в тази ситуация. Решението на съда е нещо, което се образува единствено с фактите. С никакви изявления не сме се съобразявали – единствено с обстоятелствата по делото.

С това решение може да бъде размразено делото по несъстоятелност на КТБ. То беше спряно от СГС до решаването на спора за отнемането на лиценза. От това дело зависи кога в банката ще влязат постоянни синдици, ще започне описът на имуществото на КТБ и ще се оформи листата на чакащите да си вземат парите, извън онези с гарантираните по закон влогове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!