ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Акция за кръводаряване се проведе в големите градове

Снимка: БГНЕС

За поредна година Българският червен кръст и Центъра по хематология проведоха кампания за даряване на кръв в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас и Велико Търново.

Миналата година кръв са дарили около 170 000 души. Броят им нараства в сравнение с предишни години. Директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев изтъкна: 
Ако човек не дари кръв, няма как да бъде спасен нито един човешки живот. Колкото и да са добри всички наши лекари в болниците.
Д-р Живка Димитрова обясни по какъв начин помага БЧК в кампанията: 
Информиране на населението за значимостта на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Привличане на доброволни и безвъзмездни кръводарители, задържане на тези кръводарители.
Човек понася манипулацията прекрасно, а количеството в организма се възстановява в същия ден, добави д-р Димитрова. Качеството на кръвта се възстановява след 2-3 седмици, затова е желателно между отделните кръводарявания да има поне два месеца. 
Мъжете могат да даряват кръв пет пъти годишно, а жените - четири пъти, коментира тя. Кръводаряването не е вредно, напротив, то стимулира кръвотворните органи да произвеждат нова кръв.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!