ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

БСП е отворена за диалог за коалиции за местните избори

| обновено на 05.04.15 в 19:42
Снимка: БГНЕС
БСП е отворена за диалог за коалиции за местните избори, ако това става на основата на лявата политика в местната власт. Това заяви лидерът на партията Михаил Миков в обръщението си пред 48-ия конгрес на БСП, който заседава в столицата.

Призиви за единство, проява на самокритика и заявка за промяна на местните избори отправиха социалистите в проведения на Цветница форум. В речта си председателят на БСП Михаил Миков разкритикува ГЕРБ за рестриктивната политика, призна тежката загуба на предсрочните избори, а за новите каза, че БСП трябва да бъде лява алтернатива.

Обществото е жадно за справедливост. "БСП лява България" може да даде това на българските граждани, посочи Миков.

Заради очакваната тежка отговорност на местния вот Миков заяви готовността на партията за разговори с всички.

Стига това да става на базата на лява политика в местната власт, уточни той.

Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев определи като важни за изборите посланията от днешния конгрес.

След като управляващите имат изпълнителната, законодателната, президентската власт, желаят ли гражданите да им подарят и местната и да бетонират статуквото. Даваме много сериозна заявка с нашите леви стандарти за местна политика. Остава те да стигнат до хората, каза Станишев.

За местния вот лидерът на БСП Михаил Миков поиска стягане на редиците.

Конгресът на БСП утвърди документите за предстоящите избори. В политическата декларация се настоява правителството да се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия. БСП утвърди и резолюцията на партията за местните избори, в която се дава заявка за силна местна политика, по-голяма заетост и денонощен достъп до медицинска помощ.

Няма да благодаря на тези, които по неуважителни причини се измъкнаха от дискусията. Защото партията изисква откровено отношение дори тогава, когато не си съгласен, да станеш и да имаш силата да го кажеш право в очите. Днешните документи са изключително полезни и добри, но няма много време за осмисляне. Аз смятам, че по-скоро е време за действие. Желая ви весели празници и след това газ към местните избори, каза Миков.

Конгресът гласува по-смекчен вариант на така наречената поправка "Анти-Станишев". Така предсрочно напусналият поста лидер на БСП ще може да се състезава, ако пожелае, още на редовния конгрес догодина. Промяна в устава задължи партийните организации да изпълняват решенията на ръководствата на БСП на централно и местно ниво.

Беше прието и обръщение за 70-ата годишнина от победата над фашизма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!