ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Сотир Цацаров се обяви против въвеждането на извънредни правомощия на държавното обвинение

Ще се търси нов законодателен подход, свързан с правата на министъра на финансите да защитава интересите на държавата

| обновено на 06.04.15 в 16:33
Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против намеренията на ГЕРБ да се въведат извънредни правомощия на държавното обвинение. Той смята, че намеса на държавни органи в частно-правни отношения може да създаде опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот. Заради предложената законова възможност - държавното обвинение да може да спира за 48 часа "съмнителни сделки", Цацаров се е срещнал в понеделник сутринта с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В края на миналата седмица всички парламентарни групи, без тези на Реформаторския блок и АБВ, приеха на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс, с които прокуратурата получи право да се явява като страна в гражданския процес, когато има интерес на държавата, общините или на гражданите, ползващите с особена закрила на закона.

По силата на тези промени прокурорите щяха да получат възможност и да започват граждански производства. Оценката на Цацаров, с която се е съгласил и премиерът Борисов, е, че може да се създаде опасен прецедент в развитието на нормалния граждански оборот. Конкретният повод - "сделка за 1 евро“ не може да обоснове измененията, смята главният прокурор. Според него правилната посока е даването на повече правомощия на министъра на финансите при осъществяването на защитата на интересите на държавата, включително и в гражданския процес.

Такава беше и идеята на РБ, лансирана в петък, която след срещата си с главния прокурор е възприел и премиерът.

Сотир Цацаров смята за неприемливо и намерението, което засега е замразено, на депутати от ГЕРБ, заради казуса КТБ, да му бъде дадено право да разваля частни сделки за 48 часа. Авторът на тази идея, наречена от реформатори и юристи, извънредно законодателство, е Бойко Борисов, който обясни, че тя се е родила по време на среща с представители на прокуратурата и службите.

Правосъдният министър беше един от най-големите критици на нови правомощия на прокуратурата: 

Трябва да се придвижим, колкото се може по-далече от прокуратурата, която е безконтролна, която има свръх правомощия да се меси в гражданския оборот, в отношения, в които няма какво да прави държавното обвинение в нея.

Задочният отговор на обвинител номер едно е, че съмненията дали прокуратурата има нужния капацитет и интегритет да упражнява такива права принизяват ефекта от подобен закон до нивото на обикновения политически популизъм. Въпреки това той намира, че даването на нови правомощия в гражданското съдопроизводство може да създаде условия за намеса на държавни органи в частно-правни отношения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!