ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Пуснаха 100 карамфила в Янтра на Международния ден на ромите

Снимка: Катя Чорова

8 април е Международният ден на ромите. От Стамболовия мост във Велико Търново бяха пуснати в река Янтра сто червени карамфила в памет на половин милион роми, загинали в нацистките концентрационни лагери. Инициативата е на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Една от участничките в акцията Ромелия Михтиева разказа:

По време на Втората световна война, освен евреите, жестоко са били преследвани също и ромите. Едни от най-често срещаните съвременни проблеми са свързани със здравеопазването, социалната интеграция, образованието, но въпреки твърденията на повечето хора от мнозинството затова, че ромите не искат да бъдат интегрирани и нямат желание да се включат в този процес, това не е вярно. Ние тук сме се събрали доброволци от различен етнически произход, има роми, имаме турци, има българи, и работим заедно, за да постигнем един по-добър диалог между различието и да покажем, че хората не могат да бъдат делени на добри и лоши и на по-маловажни и по-ценни като индивиди.

С поклонение пред жертвите на Холокоста и хвърляне на венци и цветя в река Асеновска в тяхна памет започна ромският празник в Сливен. "Карандила джуниър" изнесоха концерти на няколко места в града. По-рано своята книга "Звезден ромол" с портрети на ромски творци от Сливен и Сливенския край представи поетът Васил Чапразов:
Това са 17 творци, изявени, които имат не само сливенско, не само българско, но и европейско ниво. Създателят на "Карандила" и "Карандила джуниър" Ангел Тичалиев, Бодаковите, които са шест братя, най-вече Пейо Бодаков, един от най-талантливите български цигулари, между тях Георги Калайджиев, големият композитор Рушев, Карамадан Лолов, епоха в българската инструментална музика, Йордан Янков като поет, големият Матю Добрев.

Депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като бат Сали, поздрави по-рано днес ромската общност. От трибуната на Народното събрание Методиев изтъкна проблемите пред общността:

Ромите днес в много страни, включително и тук, се сблъскват с липсата на качествено, а понякога и елементарно образование. В същото време ромските деца са част от богатството на този етнос и надеждата за по-добър живот и светло бъдеще. Това е денят, в който трябва да склоним глави и всички, независимо от цвета на кожата, да приемем доброто човешко отношение помежду си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!