ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Нотариуси и съдебни изпълнители възразяват срещу промени в Закона за адвокатурата

Съсловни организации на нотариуси и съдебни изпълнители внесоха в парламента възражения  срещу готвените промени в Закона за адвокатурата. Нотариусите определят текстовете като лобистки и даващи  повече права на адвокатите.

Нотариуси, синдикати и частни съдебни изпълнители не са съгласни с редица права, които адвокатите ще получат, ако промените влязат в сила. Достъп до масивите на ГРАО и МВР, адвокат да води нотариални производства, кореспонденцията между адвокати да не може да бъде изземвана, нотариусът да е длъжен да съдейства на адвоката по дела, са само част от промените. 

Частните съдебни изпълнители са възмутени от това, че промените в закона не са били обсъдени, а направо са били  предложени за разглеждане в парламента. 

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров каза, че предложенията са били внесени от председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и е готов да оттегли подкрепата си ако диалогът не върви. Четин Казак от ДПС настоя преди всичко съсловните организации да се разберат по промените, а нотариусът Дора Вуцова обясни, че това би било невъзможно заради ултимативния тон на адвокатската колегия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!