ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Обявената за общодържавно издирване съдия от СГС Румяна Ченалова е задържана късно снощи

| обновено на 15.04.15 в 10:35
Румяна Ченалова
Снимка: БГНЕС

Обявената за общодържавно издирване съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова е задържана късно снощи в ареста на Националната следствена служба с прокурорско постановление за 72 часа.

Ченалова бе издирвана, за да ѝ бъдат повдигнати обвинения в престъпление по служба и за изготвяне на документ с невярно съдържание.

От прокуратурата съобщиха за "Хоризонт", че след изтичане срока на първоначалното задържане от съда ще бъде поискано постоянното задържане на Румяна Ченалова.

Братът и адвокат на задържаната съдийка заяви, че все още не се е чувал с нея и че тепърва ще търси начин да я види. Станимир Ченалов каза твърде малко, тъй като се оказа, че Ченалова е избрала да се предаде на разследващите с друг адвокат, резервен. Той не знаеше дори точно кога се е случило това, а разбрал сутринта от новините. Не можа да си спомни името на адвоката и даде обещание малко по-късно да е по-конкретен. След като отложи насрочените си дела, щял да се опита да се срещне с Ченалова и да се запознае с обстоятелствата от снощи, за които ние научихме от прокуратурата. Ченалов обаче не скри, че е изненадан, че съдийката е била обявена за общодържавно издирване, защото при него в личен разговор с разследващите вчера по обед, се били разбрали той и сестра му да отидат днес при тях, за да се финализира процедурата по предявяване на нейните обвинения. Самият Ченалов твърди, че отстранената съдийка не се е крила от правосъдието, че наистина е имала здравословни проблеми и че е била готова, когато ги реши, да се яви за разпит.

Като цяло процедурата предвижда в рамките на 72 часа Румяна Ченалова да бъде изправена пред СГС, който да реши дали да удовлетвори искането на държавното обвинение тя да остане за постоянно в ареста. Деликатният момент тук е, че Румяна Ченалова е съдия именно от СГС и нейни колеги трябва да решават мярката за неотклонение. При предишни случаи със задържани магистрати имаше поредица от отводи и трудно се намираха съдебни състави, които да се произнесат. Предстои да видим дали това ще стане и по този случай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!