ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Започна лятната сесия на парламента

От ГЕРБ предлагат да се създаде комисия за промени в Конституцията

БСП с критики за неспазени обещания, ДПС призова за освобождаване от националпопулизма

| обновено на 22.04.15 в 12:31
Снимка: БГНЕС

С декларации на парламентарните групи започна лятната сесия на Народното събрание. Комисия за промени в Конституцията и подкрепа за съдебната реформа предлагат ГЕРБ за новия политически сезон. Критики в началото имаше от БСП за неспазени обещания. А ДПС предупредиха, че управлението трябва да се освободи от националпопулизма.

През новия политически сезон ГЕРБ ще подкрепи намеренията на правителството за повишаване на събираемостта в бюджета и борбата със сивия сектор. Подкрепа ще има за пакета от закони в сектор "Сигурност". Цветан Цветанов призова партиите да не използват трибуната за политическа агитация:

Предизборната кампания не може и не трябва да се превръща в източник на напрежение, а да бъде генератор на реални политики. По традиция ГЕРБ ще води позитивна кампания, насочена към обясняване на нашите политики, без да използваме негативизъм към нашите опоненти.

Радан Кънев от името на реформаторите обясни, че няма как изборите да бъдат подминати в идните месеци:

Докато ние мислим за местните избори, ние мислим за нашите собствени работни места. Хората, които ще гласуват на местните избори обаче не мислят за нашите работни места. Не им пука. Те мислят за работните места в своята община.

От задачите пред парламента акцент Радан Кънев постави върху промените в Конституцията, съдебната реформа, образователната реформа и трудовия пазар. Като приоритет пред АБВ си поставиха промените в Закона за референдумите и актуализиране на енергийната стратегия.

Валери Симеонов
от името на Патриотичния фронт (ПФ) посочи, че ще настояват за засилване на мерките срещу битовата престъпност и разкритикува липсата на промени в изборното законодателството:

Политическата стабилност е наша основна задача. Ако това не осигурим, българският народ ще ни измете, както направи с някои други предни Народни събрания. Да се опитаме да повишим рейтинга на Народното събрание.

Като успех Симеонов отчете, че този парламент е успял да отстрани ДПС от властта.

Лютви Местан
от ДПС започна изказването си, като показа наказателните постановления, съставени му заради воденето на кампания на майчин език. И обобщи, че въпросът за водене на предизборна кампания ще е показателен за работата на този парламент:

ДПС е отворено за подкрепа за стратегически решения, свързани с българския национален интерес, но това минава през ясния профил на управлението на страната. То трябва да се освободи от националпопулизма и фашизма.

От ДПС призоваха при реформата в съдебната система и промяна в Конституцията управляващите да направят ясно разграничение между публичния и частнопартийния интерес.

Михаил Миков посочи приоритетите пред БСП - работещите бедни да бъдат освободени от данъци, спешни мерки в туризма и земеделието, които да компенсират санкциите от и на Русия. Миков допълни:

БСП "Лява България" ще продължи да бъде последователна опозиция с друга лява политика, необходима на България и нейното развитие. Ние сме сигурни, че това е единствената алтернатива на днешното дясно управление и колкото по-скоро и българските граждани го разберат, толкова по-напред България ще има друга перспектива за развитие.

От "Атака" се обявиха за отмяна на санкциите срещу Русия и отмята на концесионните договори. От БДЦ посочиха като приоритет промени в подкрепа на бизнеса, здравната реформа, инфраструктурата. Обявиха се против промените в изборния кодекс в последния момент.

По предложение на "Атака"депутатите решиха в петък да обсъдят решение за признаване на арменския геноцид. В дневния ред влезе и предложението на БСП парламентът да обсъди мерки за защита на българските производители и по-голям контрол върху търговските вериги.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!