ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Ясен Тодоров: Намаляването на мандата на членовете на ВСС ще постави в зависимост кадровия орган

Ясен Тодоров
Снимка: БГНЕС

Председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров разкритикува намеренията на управляващите да реформират съдебната система чрез промяна в мандата и структурата на съдебния кадрови орган. Тодоров се обяви за такива изменения в процесуалните закони, които да направят правосъдието по-бързо, по-справедливо и по-предвидимо.

Идеята мандатът на членовете на Висшия съдебен съвет да се намален от пет на три години беше коментирана за първи път от председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

От една страна, разбира се, изложените мотиви за това, че налице е известна деквалификация от страна на членовете на Висшия съдебен съвет. Факт е. От друга страна, е много трудно един колективен орган да успее за три години да има ефективна работа, коментира Колев.

Ясен Тодорв смята, че това ще постави в зависимост съдебните кадровици от изпълнителната и от законодателната власт.

Това е мандат. Той има край. Никой не е дошъл, за да стои тук вечно. Ако законодателят прецени, че така е по-добре за държавата, да го направи. Аз не съм убеден, че това е по-добре. Намаляването на мандата от пет на три години ще постави в абсолютна зависимост от изпълнителната и законодателната власт кадровия орган на Съвета. Дали ще тръгнат 2017-а или 2015-а, същността на реформата и по-доброто правосъдие не е в смяната на личния състав на този ВСС. А според вас нормално ли е да се променя Конституцията, за да смени персоналният състав на един съвет? Според мен - не, заяви Ясен Тодоров




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!