ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Половината ромски деца не ходят на училище

Половината от ромските деца у нас не ходят на училище, алармира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. По думите й, 28 на сто от ромските деца никога не са посещавали училище. Останалите 21 процента са учили първите четири, пет класа:
В детската градина задължителното посещение да бъде от четири години и това трябва да го реши законодателят сега в закона. Знанията и компетенцията е от самостоятелното учене, трябва да се валидират само ако човекът има основно образование, а не, както е записано сега в закона и без никакво образование. Социалните помощи да не се дават на родители, които нямат отношение към спазването на законите в държавата, когато детето му ходи на училище да получава детските надбавки родителя, но когато детето не ходи на училище, тогава детските надбавки да се получават в училище, за да може там детето да бъде обгрижвано.
Янка Такева каза, че родители на ромчета, които не ходят на училище, изнудват директорите като ги заплашват, че ще преместят детето си в друго училище. Всяка година  държавата отпуска седем милиона лева на социално слаби семейства за подготовката на първокласник:
Дават им се тези пари, по 450 лева, за да подготвят детето за училище, безспорно се харчат за нещо друго, но не и за подготовката на детето. Детето влиза на 15-и септември, излиза на 28-и септември и не се връща в училище, защото се оправдават, че вече са му скъсани обувките или няма анцуг, или няма учебни помагала.
Необходимо е да се подобри квалификацията на учителите, които работят с деца, чийто майчин език не е български, както и те да получават допълнителни възнаграждения, смята Такева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!