ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

За 12 път в Котел се проведе Националният конкурс надиграване "Златна гега"

Снимка: БГНЕС

За 12-а поредна година в Котел се проведе Националният конкурс надиграване "Златна гега". Организатор и домакин на проявата е Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев".

Конкурсът "Златна гега" се превърна в пъстър празник на уникалните и неизчерпаеми в многообразието си български танци. Целта на организаторите от известното котленско музикално училище е проявата да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители, както и повод за откриване и подпомагане на талантливи деца. Освен многото награди, за седми пореден път конкурсът присъжда стипендии за даровити деца.

Тази година три стипендии получават участници от категорията "надиграване по двойки". Близо 340 танцьори от 21 състава от Сливен, София, Шумен, Асеновград, Търговище, Стралджа и Омуртаг участваха в конкурса "Златна гега". Надиграването се проведе в две възрастови групи - до 14 и над 14 години и в четири категории: надиграване по двойки, сценично разработване на обичаи, ансамблово надиграване и клубове по народни танци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!