ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Георги Първанов се обяви за промени в правителството

С 93,57% Първанов беше преизбран за лидер на АБВ

| обновено на 26.04.15 в 17:24
Снимка: БГНЕС

Георги Първанов беше преизбран за лидер на АБВ. На националната конференция на партията бяха обявени резултатите от проведения избор.

За Георги Първанов са гласували около 10 7487 членове и около 14 700 симпатизанти. Стилиян Стефанов е събрал подкрепата на 398 членове и 607 симпатизанти, а Трендафил Величков на 314 членове и 390 симпатизанти.

Първанов подчерта, че вътрешнопартийните избори в АБВ са показали радващи резултати при липсата на клипове и рекламни материали:

Не забравяйте, че ние сме партия на една година. Гледам резултатите, гледам какво става в партията, това движение, тази мобилизация, този подем - и затова мога да кажа, запазвайки си правото на отделно изказване, има такава партия АБВ.

АБВ ще одобри на форума тези за патриотична левица и се обявява за широк равнопоставен диалог в лявото и центристкото пространство.

По отношение на управлението в документите на форума е записано, че АБВ ще подкрепя политики, които са активни и решават конкретни проблеми на хората. Съществени критики има в областта на икономиката, енергетиката, образованието, здравеопазването и външната политика.

До лятото НС трябва да подкрепи пакетите в законопроектите в социалната сфера и пенсионната реформа, каза Ивайло Калфин и допълни, че последният документ, свързан с външнополитическата обстановка, е отбелязана необходимостта от активна българска външна политика. В документа се отрича военната намеса на трети страни  в събитията в региона и не приема България да бъде използвана за военна намеса в тези страни.

За промени в правителството се обяви Георги Първанов, който беше преизбран за лидер на партия АБВ. Пред националната конференция на партията Първанов разкритикува и местните структури, в които има недоволство от ръководството на АБВ. Георги Първанов посочи, че това е част от желанието на АБВ да поставя високи критерии в управлението. Подчерта също, че има нужда от ремонт на Кабинета в секторите отбрана, енергетика, външни работи и икономика:

Защо да бъде махнат най-успешният министър, който направи толкова много за социалната политика на България, а да бъде оставен слабият министър на отбраната, вредният - на външните работи, да се примирим с очевидната безпомощност в енергетиката. Някои това чакат. Ние критикуваме политики или липсата на такива, без никакви претенции за разширяване участието ни във властта, което е според резултатите ни от изборите. Затова е смешен г-н Лукарски с подозрението, че ние искаме да ги изместим. Можем, но след бъдещи парламентарни избори.

АБВ ще иска гаранции от мандатоносителя пенсионната реформа да не става жертва на предизборните сметки. Подкрепа ще се очаква и за плана за действие в сектор "Енергетика".

Първанов каза, че АБВ е готова за сътрудничество вляво по време на местните избори. Обяви се за силна лява и лявоцентристка коалиция. Допълни, че в обявените от БСП стандарти за лява политика има разумни предложения, но предупреди:

Ние не сме благотворителна организация. Ако не се получи такова взаимодействие, тогава ще бъдем конкуренти.

Георги Първанов каза, че няма да поощрява местните кандидати, които имат враждебно отношение към АБВ. Избраният за втори път лидер на АБВ предупреди, че ще поеме контрола върху местните структури на АБВ:

Защото тези избори са моментът, от който зависи бъдещето на АБВ и на лявото изобщо.

По време на дебатите за местните избори на критика беше подложено предложението АБВ да поиска данък върху поземлената собственост и данък върху местните пътища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!