ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Тодор Танев: Искаме да създадем интегрално-професионални колежи между училищното образование и това от ВУЗ

Тодор Танев
Снимка: БТА

От Министерството на образованието предлагат в колежите да може да се влиза и без завършено средно образование, например след 10-и клас. Учениците, които напускат училище след10-и клас, много трудно могат да се върнат в системата, каза министър Тодор Танев:

А защо не им се даде възможност в някои от колежите, които дръзнат, да има една година предварително някакъв курс, общообразователен, който, преди всичко работодателските организации трябва да кажат като съдържание как го виждат, да бъде обсъждан в МС и като наредба някаква да влезне в един момент. 

Работодателските организации, професионалните и творчески съюзи трябва да имат шанс, под контрола на Министерството, да съдействат за създаването на учебните планове и програми, смята Тодор Танев. И още:

Между висше и училищно образование бихме искали да създадем интегрално-професионални колежи.  Първата част, която е, примерно двегодишна, след завършване на средно образование. Две години още с интензивно практическо обучение, за да има кой да произвежда великата четвърта степен, която е майсторската.

Завършилите колежи ще могат да доучват в университетите до степен "Бакалавър" или "Магистър".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!