ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Договорите между фермерите и мандрите се обявяват пред фонд "Земеделие"

| обновено на 05.05.15 в 20:40

Договорите за изкупуване на мляко между фермерите и мандрите вече се обявяват задължително пред фонд "Земеделие". Това каза за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров по повод оплаквания на производители за изкупната цена на млякото.

В тях има задължителни атрибути като цена, но цената може да бъде и нефиксирана, определяща се от различни фактори. Също така - срок на договора минимум шест месеца, количество на изкупуваното мляко и график за вдигане. При всяка промяна на един от четирите параметри от договора трябва да се прави анекс и отново да се обявява във фонд "Земеделие", обясни председателят на Асоциацията.

Според Димитър Зоров проблеми с изкупуването на мляко се получават заради това, че складовете на преработвателите са пълни с готова продукция. Той посочи, че държавата може да се намеси и да регламентира изискване - в институции като училища, детски градини, болници и затвори, продуктите, които се доставят, да бъдат по БДС.

Обществените поръчки, които се провеждат, нека да са така добри и да не стоят и да гледат, да се правят, че нищо не разбират. Да сложат продукти, които са по БДС, защото там наистина е гарантирано, че са направени от мляко и по този начин ще се намери реализация за продуктите, направени от мляко, посочи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!