ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

МО ще търси и други налични ресурси за охрана на въздушното ни пространство

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната (МО) ще търси и други налични ресурси за охрана на въздушното ни пространство след септември. Министър Николай Ненчев беше изслушан за проблема от парламентарната комисия по отбрана.

И след изслушването в комисията министър Ненчев увери, че няма основание за безпокойство.

Личните ресурси и възможности, с които разполагаме до края на годината, дори и до средата на следващата да поемем изцяло охраната на въздушното си пространство.

От думите на министъра не стана ясно дали все пак ще бъде предпочетен лансираният само преди дни от него вариант България да плати 24 милиона лева на руската страна за ремонта на два МИГ-29, като по този начин ще бъде решен и въпросът с изтичащия през септември договор за ремонт и поддръжка.

Вие сами знаете, че през месец септември изтича договорът, което означава, че бихме могли да договорим по-добри условия.

Председателят на комисията по отбрана Михо Михов обясни, че темата за ремонта на изтребителите МИГ-29 не е изчерпана. След септември е възможно въздушното пространство да се охранява и от по-старите МИГ-21, стана ясно от думите на Михо Михов.

МИГ-21 е грубо казано сертифициран и се признава от силите на НАТО като изтребител, който може да носи такова дежурство за охрана на въздушното пространство. За да нарастваме и гарантираме недопускането на Балтийския вариант, се предлага МИГ-21 да бъде включен по-активно.

На следващото заседание се очаква депутатите да изслушат по темата и началника на военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!